Τα Λουτρά Αιδηψού

Η λουτρόπολη της Αιδηψού είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας και ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για όλες τις ηλικίες. Οι ιαματικές θειούχες πηγές είναι οι θερμότερες της Ευρώπης.

Η περιοχή της Αιδηψού έχει μια ξεχωριστή θέση στη μυθολογία. Η θεά Αθηνά ζήτησε από το θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, να φέρει στην επιφάνεια της γης νερά θερμά, νερά να ξεκουράζουν, νερά να γιατρεύουν, ώστε ο προστατευόμενός της, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής να έρχεται να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο. Ο θεός Ήφαιστος δεν χάλασε το χατίρι της αγαπημένης του αδερφής. Χτύπησε με το θεϊκό σφυρί του τα έγκατα της γης και αμέσως ξεπήδησαν τα θερμά ιαματικά νερά.

 

Αξιοθέατα

 • Σπηλιά Σύλλα: Ενα από τα σωζόμενα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου είναι τα λουτρά στη "Σπηλιά του Σύλλα". Βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στον οικισμό των Λουτρών Αιδηψού. Η "σπηλιά" του Σύλλα είναι ένα μικρό οικοδόμημα με τρούλο. Ολόκληρο το κτίσμα έχει καλυφθεί από τις αποθέσεις των θειούχων υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για είσοδο σπηλιάς. Στην είσοδο της "σπηλιάς" βρίσκονται δύο ογκώδη βάθρα αγαλμάτων με επιγραφές προς τιμήν των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Ανδριανού και Σεπτίμιου Σεβήρου αφιερωμένες από το δήμο Ιστιαίας. Το πρώτο φέρει και μεταγενέστερη επιγραφή προς τιμήν του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Βυζαντίου. Η "σπηλιά" συνδέθηκε με το Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, ο οποίος επισκεπτόταν τα λουτρά για θεραπεία.

 • Αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού: Η αρχαιολογική συλλογή στεγάζεται στον ημιώροφο του Υδροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ. Εκτίθεται η πλάκα με τα σύμβολα του μυθικού ήρωα Ηρακλή, το τόξο και τη λεοντή και υπερφυσικό άγαλμα ιματιοφόρου άνδρα του 2ου - 3ου αιώνα μ.Χ.. Στη συλλογή παρουσιάζονται στοιχεία από το προϊστορικό παρελθόν της περιοχής, κυρίως ευρήματα από τις ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Κουμπιού, λόφου 2 χλμ. βόρεια των Λουτρών Αιδηψού.

 • Κτίριο λουτρών ρωμαϊκής περιόδου: Στην περιοχή είχαν βρεθεί παλαιότερα βάσεις αγαλμάτων με αναθηματικές επιγραφές των αρχαίων πόλεων της Ιστιαίας και της Αιδηψού και άγαλμα άνδρα του 2ου αιώνα μ.Χ.. Αλλα, πρωιμότερα, ευρήματα από τη θέση είναι αναθηματική επιγραφή του τέλους του 2ου αιώνα π.Χ. και άγαλμα γυναίκας, ύστερου 2ου - πρώιμου 1ου αιώνα π.Χ.. Το κτίριο των λουτρών ήταν κυκλικό, με θολωτή οροφή και χωριζόταν σε πολυγωνικά διαμερίσματα. Κατά την ανασκαφή βρέθηκαν τμήματα γλυπτών, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι πορτραίτο άνδρα (230-250 μ.Χ.). Το κτίσμα δεν είναι ορατό σήμερα. Τα γλυπτά φυλάσσονται στο Μουσείο Χαλκίδας.

 • Λόφος Κουμπί: Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρεια των Λουτρών Αιδηψού. Έχει εντοπιστεί κεραμική της αρχαιότερης νεολιθικής περιόδου. Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη οικισμού της μεσοελλαδικής περιόδου στις δυτικές υπώρειες του υψώματος, η κατοίκηση του οποίου υπήρξε συνεχής μέχρι τους πρώτος μυκηναϊκούς χρόνους. Οι ανεσκαμμένοι χώροι φαίνεται ότι είχαν εν μέρει αποθηκευτικό χαρακτήρα, με πιθάρια όπου φυλάσσονταν καρποί και υγρά προϊόντα. Σε έναν από τους χώρους βρέθηκαν τμήμα χοάνου με υπολείμματα εκκαμίνευσης χαλκού, κομμάτι από το τελικό προϊόν, σκωρίες και μικρά ελάσματα χαλκού,που αποτελούν ένδειξη ότι στον οικισμό γινόταν επεξεργασία χαλκού.

Επίσης...

 • Επισκεφθείτε τα νυχτερινά κέντρα, κινηματογράφους, θεατρα και bar της περιοχής
 • Περπατήστε στον κεντρικό δρόμο του λιμανιού που το βράδυ γίνεται πεζόδρομος και επισκευθείτε και ψωνίστε από τα μαγαζάκια και κιόσκια που σας περιμένουν
 • Απολαύστε την θέα και το φαγητό σας σε ένα από τα παραθαλλάσια ταβερνάκια ή εστιατόρια
 • Επισκεφθείτε τα ζαχαροπλαστεία για τα παραδοσιακά γλυκά
 • Δοκιμάστε έναν λουκουμά από τα γνωστά, τοπικά "λουκουματζίδικα"  
 • Παρακολουθείστε τα φεστιβάλ χορού που γίνονται κάθε χρόνο με συγκροτήματα χορού από όλο τον κόσμο. Δείτε περισσόερα εδώ http://thavosfestivals.gr/el
 • Κάντε θαλάσσια σπορ: jet ski, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα και άλλα πολλά που προσφέρει η περιοχή
 • Επισκεφθείτε τις υπέροχες παραλίες που βρίσκονται γύρω από την Αιδηψό. Θα βρείτε σίγουρα μια που θα σας ταιριάζει, κοσμική ή ερημική, και πάντα καθαρή και όμορφη.
 • Εκτός από τη θάλασσα, μπορείτε να επισκεφθείτε τα ορεινά δάση ή και τα μοναστήρια που υπάρχουν στην όμορφη Βόρειο Εύβοια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:
Λιμεναρχείο Αιδηψού: 22260 22464
Λιμεναρχείο Γλύφας : 22380 61288
Λιμεναρχείο Ωρεών: 22260 71228
ΚΤΕΛ Αθηνών: 210 8317153
ΚΤΕΛ Ιστιαίας: 22260 52284
ΚΤΕΛ Αιδηψού: 22260 22250

Πρωϊνό στο δωμάτιο

Κάθε ημέρα σας περιμένουν διαφορετικά είδη πρωϊνού  και μπορείτε να ετοιμάσετε το πρωινό σας σύμφωνα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις σας όποτε εσείς επιλέξετε.  Παρέχεται καθημερινά καφές (φίλτρου, νες, Ελληνικός) που μπορείτε να φτιάξετε στο δωμάτιο σας, ή τσάι ή χυμος και φρυγανιές με ατομικές μερίδες μελιού ή μαρμελάδας και βουτυρου. Aνάλογα την ημέρα, υπάρχουν συνδυασμοί από: ατομικά κρουασανάκια, τοστ, αυγό βραστό, γιαούρτι με μουσλι, Κεικ, φρούτο εποχής.
 *Ενδέχεται η σύνθεση του πρωϊνού να αλλάζει ανάλογα με την εποχή και την αγορά χωρίς προειδοποίηση

Επικοινωνία

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια Ιάσων στα Λουτρά Αιδηψού

Φιλελλήνων 75, 35300 Αιδηψός

+30 22260 24775

Σκανάρετε τον κωδικό για να οδηγίες πως να έρθετε

We accept: