Ανοιχτα Ιουνιο – Αύγουστο
Θεραπευτικά Ιαματικά Λουτρα

Τα Λουτρά Αιδηψού

Η λουτρόπολη της Αιδηψού είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας και ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για όλες τις ηλικίες. Οι ιαματικές θειούχες πηγές είναι οι θερμότερες της Ευρώπης

Στη λουτρόπολη μας, σας περιμένουν πάνω από 80 ιαματικές πηγές και ένα υπέροχο τοπίο πλούσιας βλάστησης που συναντά τη γαλαζοπράσινη θάλασσα.

Η περιοχή της Αιδηψού έχει μια ξεχωριστή θέση στη μυθολογία.

Η θεά Αθηνά ζήτησε από το θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, να φέρει στην επιφάνεια της γης νερά θερμά, νερά να ξεκουράζουν, νερά να γιατρεύουν, ώστε ο προστατευόμενός της, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής να έρχεται να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο. Ο θεός Ήφαιστος δε χάλασε το χατίρι της αγαπημένης του αδερφής. Χτύπησε με το θεϊκό σφυρί του τα έγκατα της γης και αμέσως ξεπήδησαν τα θερμά ιαματικά νερά.

Τι να επισκεφθείτε

Αξιοθέατα

1

Σπηλιά Σύλλα

Ενα από τα σωζόμενα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου είναι τα λουτρά στη "Σπηλιά του Σύλλα". Βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στον οικισμό των Λουτρών Αιδηψού. Η "σπηλιά" του Σύλλα είναι ένα μικρό οικοδόμημα με τρούλο.

Ολόκληρο το κτίσμα έχει καλυφθεί από τις αποθέσεις των θειούχων υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για είσοδο σπηλιάς.

Στην είσοδο της "σπηλιάς" βρίσκονται δύο ογκώδη βάθρα αγαλμάτων με επιγραφές προς τιμήν των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Ανδριανού και Σεπτίμιου Σεβήρου αφιερωμένες από το δήμο Ιστιαίας. Το πρώτο φέρει και μεταγενέστερη επιγραφή προς τιμήν του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Βυζαντίου.

Η "σπηλιά" συνδέθηκε με το Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, ο οποίος επισκεπτόταν τα λουτρά για θεραπεία.

2

Αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού

Η αρχαιολογική συλλογή στεγάζεται στον ημιώροφο του Υδροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ.

Εκτίθεται η πλάκα με τα σύμβολα του μυθικού ήρωα Ηρακλή, το τόξο και τη λεοντή και υπερφυσικό άγαλμα ιματιοφόρου άνδρα του 2ου - 3ου αιώνα μ.Χ..

Στη συλλογή παρουσιάζονται στοιχεία από το προϊστορικό παρελθόν της περιοχής, κυρίως ευρήματα από τις ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Κουμπιού, λόφου 2 χλμ. βόρεια των Λουτρών Αιδηψού.

3

Παλαιό Υδροθεραπευτήριο

Το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων κατασκευάστηκε πριν το 1950 και είναι έργο του Ερνέστο Τσίλλερ, ένα στολίδι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κοσμεί με την παρουσία του και θυμίζει εποχές που η Λουτρόπολη της Αιδηψού δέσποζε στη Μεσόγειο, έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο, διατηρητέο μνημείο.

4

Λόφος Κουμπί​

Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρεια των Λουτρών Αιδηψού και εχει εντοπιστεί κεραμική της αρχαιότερης νεολιθικής περιόδου. Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη οικισμού της μεσοελλαδικής περιόδου στις δυτικές υπώρειες του υψώματος, η κατοίκηση του οποίου υπήρξε συνεχής μέχρι τους πρώτος μυκηναϊκούς χρόνους.
Οι ανεσκαμμένοι χώροι φαίνεται ότι είχαν εν μέρει αποθηκευτικό χαρακτήρα, με πιθάρια όπου φυλάσσονταν καρποί και υγρά προϊόντα.
Σε έναν από τους χώρους βρέθηκαν τμήμα χοάνου με υπολείμματα εκ καμίνευσης χαλκού, κομμάτι από το τελικό προϊόν, σκωρίες και μικρά ελάσματα χαλκού, που αποτελούν ένδειξη ότι στον οικισμό γινόταν επεξεργασία χαλκού.

5

Το "Κύμα"​

Μια κατασκευή πάνω σε ξύλινη εξέδρα, στηριγμένη σε πασσάλους, που συνδυάζει τη γραφικότητα της εικόνας και μια ομορφιά απέριττη. Η άνετη πρόσβαση στο χώρο προσφέρει τεράστιες δυνατότητες σ' αυτόν. Σήμα κατατεθέν της πόλης από το 1933 που χτίστηκε, το «Κύμα» υπήρξε πάντα χώρος αναψυχής και διασκέδασης. Κι έτσι συνεχίζει (ανακαινισμένο), μέχρι και σήμερα.

6

Ξενοδοχεία Ηράκλειον και Στάδιο

Τα ξενοδοχεία αυτά είναι από τα πρώτα που χτίστηκαν την πρώιμη εποχή της νεότερης ιστορίας της Αιδηψού. Με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι αξιοθαύμαστα στολίδια για την Αιδηψό.
Το Στάδιο λειτουργεί ακόμα, το Ηράκλειο λειτουργούσε μέχρι και το 2010. Η αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία είναι αυτή που εξυμνείται από τους τουρίστες που τα επισκέπτονται.

Επίσης…

  • Επισκεφθείτε τα νυχτερινά κέντρα και bar της περιοχής
  • Περπατήστε στον κεντρικό δρόμο του λιμανιού που το βράδυ γίνεται πεζόδρομος και επισκεφθείτε και ψωνίστε από τα μαγαζάκια και κιόσκια που σας περιμένουν
  • Απολαύστε τη θέα και το φαγητό σας σε ένα από τα παραθαλάσσια ταβερνάκια ή εστιατόρια
  • Επισκεφθείτε τα ζαχαροπλαστεία για τα παραδοσιακά γλυκά
  • Δοκιμάστε έναν λουκουμά από τα γνωστά, τοπικά “λουκουματζίδικα”
  • Δείτε ταινίες στον ο ιστορικό θερινό κινηματογράφο «Απόλλων» στο Evia Film Project
  • Παρακολουθείστε τα φεστιβάλ χορού που γίνονται κάθε χρόνο με συγκροτήματα χορού από όλο τον κόσμο. Δείτε περισσότερα εδώ http://thavosfestivals.gr/el
  • Επισκεφθείτε τις υπέροχες παραλίες που βρίσκονται γύρω από την Αιδηψό. Θα βρείτε σίγουρα μια που θα σας ταιριάζει, κοσμική ή ερημική, και πάντα καθαρή και όμορφη.
  • Εκτός από τη θάλασσα, μπορείτε να επισκεφθείτε τα ορεινά δάση ή και τα μοναστήρια που υπάρχουν στην όμορφη Βόρεια Εύβοια.
Τι να κάνετε

Δραστηριότητες

1

Ποδηλασία

Οι ορεινοί όγκοι της Εύβοιας με τους πολλούς χωματόδρομους, τα πυκνά δάση, το άγριο και τραχύ τοπίο, τις καταπράσινες ρεματιές, τα ρυάκια, τους καταρράκτες, τα καλντερίμια και τα ξεχασμένα χωριουδάκι είναι ιδανικοί για ποδηλατικές διαδρομές με mountain bike τόσο για έμπειρους όσο και αρχάριους ποδηλάτες. Σύντομες ή ολοήμερες, εύκολες ή δύσκολες διαδρομές γεμάτες όμως με χρώματα και πολλές εκπλήξεις μπορείτε να βρείτε πολλές στο νομό μας. Η Αιδηψός ενδείκνυται για ποδηλασία αφού είναι σχετικά επίπεδη και οι αποστάσεις είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Κάθε χρόνο διοργανώνονται ποδηλατικοί αγώνες με έναρξη και τερματισμό στα Λουτρά της Αιδηψού. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ποδήλατα απο τοπικό κατάστημα.

2

Θαλάσσια Σπορ: Windsurfing, Καταδύσεις, Ψάρεμα, Jet Ski

Υπάρχει ιστιοπλοϊκός όμιλος με μαθήματα κολύμβησης, καγιάκ, ιστιοπλοΐας στους Ωρεούς. Εκεί μπορείτε να κάνετε ιστιοπλοΐα τριγώνου, κανόε καγιάκ και ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης Windsurfing και kitesurf θα βρείτε στα Κανατάδικα, Αρτεμίσιο, Βασιλικά Στην παραλία της Αιδηψού μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό κατάδυσης ή να κάνετε και μαθήματα επίσης στα Λιχαδονήσια υπάρχει οργανωμένο Diving Center Στην παραλία του Αγίου Νικολάου μπορείτε να νοικιάσετε θαλάσσια ποδήλατα και jet ski Ο Βόρειος Ευβοικός είναι ιδανικός ψαρότοπος για να ψαρέψετε, και υπάρχουν και σεμινάρια παράκτιου ψαρέματος ή ψαρέματος με σκάφος​

3

Ιππασία​

Αν σας αρέσει η ιππασία μπορείτε να επισκεφτείτε τα χωριά Καματριάδες, Ταξιάρχης, και Αγία Άννα, όπου μπορείτε να ιππεύσετε μέσα στο δάσος και να μάθετε τα μυστικά της ιππασίας από έμπειρους εκπαιδευτές. Στα Καμάρια θα βρείτε το Ellopia Horses που μπορείτε να κάνετε μαθήματα ή να κάνετε ελεύθερη ιππασία

4

Πεζοπορία - Περίπατος​

Πεζοπορία μέσα στα μαγευτικά δάση του Τελέθριου όρους. Ακολουθήσετε δεκάδες μονοπάτια και δασικούς δρόμους, να δείτε μεγάλη ποικιλία δέντρων, ρεματιών, φαραγγιών και μικρών καταρρακτών και να περάσετε μέσα από γραφικά χωριά